WINE & PIZZA @ Tintå


Tintå hör till en av Åbos absoluta klassiker som gestaltar det bästa inom stadens restaurangscen och satsar hårt på mångsidighet. På Tintå kan man äta lunch och middag, dricka gott vin, tapas på veckoslutet och njuta av några glas skumpa på terassen en sommarkväll – you name it. Vinbar & restaurangen Tintå är beläget vid den livliga och vackra åstranden tillsammans med en handfull andra pärlor.
 


Maten är inspirerad av Spanien och Italien och på menyn finns vanligen någon sorts pizza, sallad, grillspett och tapas. I synnerhet de avlånga gourmet-pizzorna har blivit kända bland åboborna och de som besöker staden. Margaritapizzan är alltid ett säkert val men ett stort plus får de modiga och nytänkande smakkombinationerna – fyllningarna kan innehålla allt från päron, jordgubbar och fikon till skaldjur, getost och nötter. Inredningen är mysig och ger vibbar av en kolonialstil med kartor, gamla vinlådor och en stor takfläkt. De regelbundet uppdaterade vinlistorna skrivs med en vit krita på svarta tavlor på väggarna och det finns alltid något nytt och trendigt att testa.

 

 

Tips: Tintå är nästan alltid fullsatt så det lönar sig att boka ett bord förtid – även under veckan.

Tips 2: Här kan du sitta länge även en söndags kväll.

 

Tintå ligger på Västra Strandgatan och har öppet kl 11-24 på måndagar, kl 11-01 från tisdag till torsdag, kl 11-02 på fredagar, kl 12-02 på lördagar och kl 12-22 på söndagar.

 

http://www.tinta.fi/

 

Mikaela & Felicia

__________________________________

 

We love Tintå because of its diversity: here you can enjoy special gourmet pizzas, tapas, salads and skewers. This wine bar & restaurant is located in the heart of Turku and is accompanied by other great restaurants just nearby. Tintå is the ideal place for spending a summer evening on the terrace down by the Aura river. The wine assortment is big and always up-to-date. Remember to book a table beforehand because Tintå is almost always crowded – even in weekdays.

08.02.2016 kl. 22:40

A PIECE OF ITALY IN TURKU @ Osteria Ovo


Äntligen fick vi testa detta härliga italienska ställe! Vi hade hört mycket om restaurangen och bestämde oss att fira Mikaelas födelsedag med lite vin och italiensk mat, och en riktigt lyckad kväll blev det!Restaurangen ägs av Luca och Salla Platania. Luca är hemma från Italien och är expert på pizzor. De äger även stället Pizzarium i både Åbo och Helsingfors, där man snabbt kan få goda kvalitetspizzor. Pizzariums pizzor har fått mycket beröm och sägs vara Åbos och t.o.m. Finlands bästa!

Pizzorna är också en av specialiteterna på Osteria Ovo. Vi testade inte pizzorna denna gång men risotton och pastan vi åt var riktigt goda. Till efterrätt smakade vi på tiramisùn och en liten friterad nutella pizza med grädde och hasselnötter- det var nog något av de godaste vi ätit till efterrätt! Det lönar sig att testa minipizzan om man är sugen på något sött efter maten. Till sist fick vi ännu smaka på limoncello, en slags citronlikör från Italien. Mer italienskt kunde inte kvällen ha slutat!Men det bästa med stället var nog stämningen. Restaurangen är inredd i en härlig traditionell italiensk stil och med moderna detaljer. Den varma och avslappnade stämningen i restaurangen gjorde att vi trivdes där i flera timmar tills det stängde. Läget är perfekt eftersom restaurangen ligger precis vid ån i ett av de vackraste områdena i Åbo.Tips: Luca har även skrivit boken Pizze tillsammans med Saku Tuominen, det lönar sig att läsa boken om man vill bli expert på pizzor!

 

Osteria Ovo ligger på Slottsgatan 1 och har öppet enligt följande:

 

Tis-tors kl 11-23

Fre kl 11-24

Lör kl 12-24

Sön 12-22

 

http://osteriaovo.fi

 

Sofia

______________________________

 

This Italian restaurant is located next to the Aurajoki river, with one of the most beautiful surroundings in Turku. The restaurant is owned by Luca and Salla Platania who also run the famous Pizzarium fast food restaurants in Turku and in Helsinki. Osteria Ovo is however not only worth a visit because of its food, the atmosphere is very cozy and authentic with an interior design that is traditionally Italian with a modern twist. 

29.11.2015 kl. 18:27

Farmors Café @ Högsåra

Förra veckan gjorde vi en road trip med hela #mittåbo-gänget till Farmors Café som ligger på Högsåra. Tidigt på torsdagen hoppade vi in i bilen och körde iväg. Bilresan till Högsåra tog inte så länge som man först skulle tro, ca. en och en halv timmer kan man räkna med från Åbo. Då vi kom fram märkte vi genast att Farmors Café är just så härligt man hade hört att det skulle vara! Den idylliska gården var full med sommargäster och vi bemöttes genast av den hemtrevliga stämningen då vi steg in i caféet.

Farmors Café startade sin verksamhet år 1994 och finns beläget i ett gammalt hus byggt under sekelskiftet 1700/1800- talet. Caféet har fått sitt namn av farmor Erika som bott i huset i många år. Farmors café ägs av familjen Enberg, som startade caféet först mer som en slags hobby men har under dessa 20 år blivit större och större. De har redan över 20 anställda, flesta av dem är vänner och andra bekanta från ön. Den vackra miljön och inredningen har gjort detta till ett populärt resmål för många under somrarna.

Caféet är även känt för sin goda mat. Vi beställde dagens sallad och till efterrätt åt vi en marängkaka med jordgubbar, mycket gott! Alla portioner är även mycket fint dekorerade. De flesta bakverken och maträtterna är prydda med ätbara blommor eller andra somriga dekorationer från den egna trädgården. Farmors Café har ett kakbord med massor av olika sorters söta och salta bakverk. Utöver kakbordet, lunchalternativen och salladsköket finns det grill à la carte och skärgårdsbuffé i utbudet. Grill à la carte öppnar kl. 15 varje dag och skärgårdsbuffén serveras varje lördag och söndag.

Farmors Café har en matfilosofi som betonar äkta och närproducerad mat. Därför varierar även menyn lite från dag till dag beroende på vilka ingredienser som finns till förfogande. Hållbarhet och det lokala betonas även i hela verksamheten, t.o.m. elen till caféet produceras av Högsåras tre vindturbiner! Caféet är alltså även ett mycket miljövänligt utöver den idylliska atmosfären och goda maten. Detta är ett sommarställe värt ett besök om man vill ta en liten road trip ut i skärgården!


Öppettider för Farmors Café är:

6.6 – 16.8  kl. 10.00 - 22.00

17.8 – 31.8 kl. 12.00 – 20.00

I september lör.- sön. kl. 12 – 18
 

Tips! På vägen till Högsåra finns massvis av smultronställen att stanna vid. Det är bara att hålla ögonen öppna och spana in skyltar så som "Nypotatis" "Gårdsloppis" eller "Jordgubbar". Vi gjorde också två stop på Sagalund och i inredningsbutiken Cozy Villa.


Sofia & Felicia
____________

Farmors Café is a wonderful place to visit in the archipelago of Turku! The atmosphere is very cozy and the food is delicious. We did a road trip there last week with the #mittåbo-team and we loved the place. It was totally worth the drive! Farmors Café offers beautifully decorated cakes, salads and other meals. The daily menu varies depending on what ingredients are available at the moment. They value genuine cooking and want to use as many local ingredients as possible. If you want to take a road trip in the archipelago in the summer we highly recommend this place!

17.07.2015 kl. 19:47

ÅBOS KLASSIKER - Blanko

Enligt oss är atmosfären och inredningen i en restaurang minst lika viktig som maten då man vill slå sig ner någonstans för en paus. Här i Åbo finns det en hand full med just sådana ställen och till en av våra favoriter hör Blanko. Restaurangen ligger vid hörnet av Aurabron och har en mångsidig, rätt så prisvänlig meny med något i allas smak (superfoodsallader, lampasta, oxfiléburgare, mojitos och blåbärspannacotta - hörde vi någon skrika matfest?).

Med en solig och nästan alltid fullsatt terrass, matsal under markyta, ljusstakar och champagneflaskor, valvbågar och sittplatser i stora fönstergluggar finns det något som helt klart charmar alla. Inredningen går i en härlig kombination av både 60-talets funkkisstil och modern finsk design. Hit går vi och gärna och äter lunch om dagarna för att komma tillbaka igen på kvällen för någon härlig iskall dricka och lite häng. 

Vi kan alltså konstatera att det som gör Blanko så omtyckt är restaurangens mångsidighet; du kan äta lunch med ett gäng affärsmen i kostym, sätta dig ner i en fotölj och studera med en tekopp, äta rödvinsmiddaggar med mor- och farföräldrarna eller i slutet av dagen dansa i magtröja till lokala DJ’s livemusik.

 

Tips 1. Trots det saftiga priset finns det många som argumenterar för att Blankos brunch är den bästa i stan, och vi kan inte annat än att hålla med! Brunchen är himmelsk och uppskattas framför allt ”dagen efter” med allt från ribs och croissanter till glasstorn och ostbrickor. Brunchen fås på söndagar från 12-16.

 

Tips 2. Så gott som varje fredag och lördag (och ibland även under andra veckodagar) uppträder DJ’s under kvällen. Håll koll på restaurangens ”Klubikalenteri” på blanko.net för uppdaterat program!

 

Felicia
___________


In our opinion the interior and atmosphere is just as important as the food when you want to sit down for a while. And if you’re visiting Turku we really have to recommend a visit at Blanko for a lunch, dinner, drink or hangout. The brunch at sundays is amazing and the menu is just as versatile as the customers.

 

16.06.2015 kl. 17:07

KULINARISKT OCH FÖRMÅNLIGT @ E. Ekblom

Vinrestaurangen E.Ekblom huserar i ett otroligt vackert och historiskt stenhus precis invid åkanten och den nybyggda biblioteksbron i centrum av Åbo. Själva byggnaden har långa anor tillbaka i tiden och uppfördes redan på 1840-talet av urmakaren Elias Ekblom med uppgiften att fungera som ett hotell. Efteråt har huset verkat bl.a. som ett förråd för torghandlare.

2011 öppnade ett totalrenoverat E.Ekblom sina dörrar för första gången och har sedan dess gjort sig känt bland åboborna som "ett andra vardagsrum". E.Ekblom är en del av det åboländska cateringföretaget VoiVeljet som också driver flera andra restauranger i stan så som Panini, Tiirikkala och Michelin-omryktade Smör.

På gatunivå ligger restaurangens bar där man kan välja bland att dricka viner, champagne eller drinkar med något saltigt tilltugg. Källarvåningen är till för middagsgästerna där både små och stora träbord är utplacerade i de rustika källarvalven med en mysig belysning och medryckande bakgrundsmusik. Längst in källaren finns en till bardisk omringad av stora soffor och bord i äkta lounge-anda. På sommaren kan man även sitta på restaurangens uteservering och blicka ner över ån och alla förbipasserande människor.

Menyn är väluttänkt med lokalt producerade råvaror enligt säsongen, tillgjorda i en lyxig bistrokänsla och serverade med på förhand utvalda viner, som ska passa maten extra bra. Priset då? Det vi gillar allra mest är att det faktiskt inte kostar en förmögenhet att sätta sig ner och äta. En trerättersmeny kostar nämligen inte mer än 30€! Också bland vinerna kan man välja bland ett stort urval i olika prisklasser, med allt från 6 till 50 euro för ett glas.

För att sammanfatta är alltså E.Ekblom en riktigt stämningsfull restaurang med otroligt god och prisvärd mat med tillhörande viner från världens alla hörn. Personalen får varje gäst att känna sig välkommen och speciell. Här får du även service på svenska! 

Tips 1: Jannen Kattila-Menu är en trerättersmeny som serveras från onsdag till lördag kl. 17-21. Menyn byts ut varje vecka och kostar ynka 29 euro! 

Tips 2: E.Ekbloms barmästare Markus Sillanpää har slagit många av Finlands bästa bartendrar och vunnit både FM och ett flertal utländska tävlingar med sina supergoda drinkar. Även fast restaurangen har utmärkt sig för sina viner har man alltså goda chanser att få smaka på landets bästa cocktails.


Felicia

_____________________

E. Ekbloms is a great winebar and resturant along the Aura-river. Here you can find a big variety of wine and food. We recommend the three course menu for less than 30€, the menu changes every week and is made on locally grown products. It consists of one starter and dessert with two main courses to choose between. The "feeling" inside the resturant is just like a cozy livingroom and the service is excellent!

 

25.04.2015 kl. 19:33

ÅLÄNDSKA PLÅTBRÖD @ PUB NISKA

Hej på er! Idag vill vi rekommendera ett ställe med supergoda pizzor - nämligen Pub Niska och deras åländska plåtbröd! Pub Niska ligger i ett vackert gammalt hus precis vid ån.

Stället hör till stjärnkocken Michael Björklunds restaurangkedja. Michael Björklund är känd från bland annat Strömsö och har även blivit vald till årets kock i både Finland och Sverige. I sin matlagning betonar han att allt skall vara enkelt och lokalt, vilket även syns i Pub Niskas meny och verksamhet. 

Restaurangkedjan startade ursprungligen på Åland, men har nu utvidgat sin verksamhet till både Dalsbruk och Åbo. Det åländska ursprunget syns i hela kedjans verksamhet och många av ingredienserna till plåtbröden kommer även från Åland. Kedjan har fått sitt namn efter smugglaren Algoth Niska, som smugglade sprit till både Sverige och Finland under förbudstiden. Algoth Niska och smugglartiden har även inspirerat inredningen och menyn i restaurangkedjan. 

I restaurangen är det en mycket mysig stämning och atmosfär. Den speciella inredningen med rustika detaljer, maritima dekorationer och fraktlådor som möbler skapar en äkta skärgårdsstämning! Här kan du även räkna med att du garanterat får service på svenska. Detta är ett ställe som verkligen är värt ett besök, de åländska plåtbröden är nog alltid lika goda! Nu då det snart börjar bli varmare väder är det även skönt att sitta ute vid terrassen och njuta av den vackra åstranden.

Pub Niska ligger på Kristinegatan 1 och har öppet ti-to 11-22, fr 11-23, lör 12-23 och sön 12-19. På måndagar har Pub Niska stängt.

Tips 1: Om du vill äta här på veckosluten lönar det sig att i tid boka bord!

Tips 2: Pub Niska erbjuder även en lunchbuffé med olika plåtbröd och ett salladsbord.

 

Sofia

______________

 

Pub Niska is a restaurant located by the beautiful Aura River in Turku. Pub Niska offers tasty pizzas with local ingredients. The Pub Niska idea started in the Åland Islands, when the top chef Michael Björklund decided to start a restaurant that offers simple and tasty food with a maritime touch. This is also a very atmospheric restaurant. The unique interior design with maritime details and cargo box seats creates a genuine archipelago style. This place is totally worth a visit; the archipelago pizzas are always so delicious!

13.04.2015 kl. 22:26

Använd hashtagen #mittåbo och dela med dig av dina mest minnesvärda stunder och platser i vår vackra stad!
_____

Join the #mittåbo community by using the hashtag and share your most memorable moments and places in our beloved city!

___________________________

CONTACT
mittabo@gmail.com

 

Mikaela Mäkelä - Art History
International Marketing & Event Management

Felicia Söderlund - Art History International Marketing & Visual Studies

Sofia Essén - International Marketing & Visual Studies

Mia Kronberg - Art History International Marketing & Business Administration