Farmors Café @ Högsåra

17.07.2015 kl. 19:47

Förra veckan gjorde vi en road trip med hela #mittåbo-gänget till Farmors Café som ligger på Högsåra. Tidigt på torsdagen hoppade vi in i bilen och körde iväg. Bilresan till Högsåra tog inte så länge som man först skulle tro, ca. en och en halv timmer kan man räkna med från Åbo. Då vi kom fram märkte vi genast att Farmors Café är just så härligt man hade hört att det skulle vara! Den idylliska gården var full med sommargäster och vi bemöttes genast av den hemtrevliga stämningen då vi steg in i caféet.

Farmors Café startade sin verksamhet år 1994 och finns beläget i ett gammalt hus byggt under sekelskiftet 1700/1800- talet. Caféet har fått sitt namn av farmor Erika som bott i huset i många år. Farmors café ägs av familjen Enberg, som startade caféet först mer som en slags hobby men har under dessa 20 år blivit större och större. De har redan över 20 anställda, flesta av dem är vänner och andra bekanta från ön. Den vackra miljön och inredningen har gjort detta till ett populärt resmål för många under somrarna.

Caféet är även känt för sin goda mat. Vi beställde dagens sallad och till efterrätt åt vi en marängkaka med jordgubbar, mycket gott! Alla portioner är även mycket fint dekorerade. De flesta bakverken och maträtterna är prydda med ätbara blommor eller andra somriga dekorationer från den egna trädgården. Farmors Café har ett kakbord med massor av olika sorters söta och salta bakverk. Utöver kakbordet, lunchalternativen och salladsköket finns det grill à la carte och skärgårdsbuffé i utbudet. Grill à la carte öppnar kl. 15 varje dag och skärgårdsbuffén serveras varje lördag och söndag.

Farmors Café har en matfilosofi som betonar äkta och närproducerad mat. Därför varierar även menyn lite från dag till dag beroende på vilka ingredienser som finns till förfogande. Hållbarhet och det lokala betonas även i hela verksamheten, t.o.m. elen till caféet produceras av Högsåras tre vindturbiner! Caféet är alltså även ett mycket miljövänligt utöver den idylliska atmosfären och goda maten. Detta är ett sommarställe värt ett besök om man vill ta en liten road trip ut i skärgården!


Öppettider för Farmors Café är:

6.6 – 16.8  kl. 10.00 - 22.00

17.8 – 31.8 kl. 12.00 – 20.00

I september lör.- sön. kl. 12 – 18
 

Tips! På vägen till Högsåra finns massvis av smultronställen att stanna vid. Det är bara att hålla ögonen öppna och spana in skyltar så som "Nypotatis" "Gårdsloppis" eller "Jordgubbar". Vi gjorde också två stop på Sagalund och i inredningsbutiken Cozy Villa.


Sofia & Felicia
____________

Farmors Café is a wonderful place to visit in the archipelago of Turku! The atmosphere is very cozy and the food is delicious. We did a road trip there last week with the #mittåbo-team and we loved the place. It was totally worth the drive! Farmors Café offers beautifully decorated cakes, salads and other meals. The daily menu varies depending on what ingredients are available at the moment. They value genuine cooking and want to use as many local ingredients as possible. If you want to take a road trip in the archipelago in the summer we highly recommend this place!

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Hej, sjukt fin blogg med bra innehåll! Vet ni om man alls får tag på en "varför Paris vi har ju Åbo"-tygkasse mera?
Louise11.08.15 kl. 06:36
Hej! Tack så mycket och förlåt för ett sent svar. Man kan köpa tygpåsen av Uuden Muotoilun Yhdistys medlemmar t.ex. RCM, Saana & Olli och Muotoilutoimisto Ehee. Den finns alltså till salu på deras nätbutiker eller i RCMs fall i deras "fysiska" butik på fredsgatan! :)
06.10.15 09:19
Ps. Varför Paris vi har ju Åbo-kassen går också att köpa i den där nya butiken mitt i Forum i Åbo!
Åbobon29.10.15 kl. 08:33

Använd hashtagen #mittåbo och dela med dig av dina mest minnesvärda stunder och platser i vår vackra stad!
_____

Join the #mittåbo community by using the hashtag and share your most memorable moments and places in our beloved city!

___________________________

CONTACT
mittabo@gmail.com

 

Mikaela Mäkelä - Art History
International Marketing & Event Management

Felicia Söderlund - Art History International Marketing & Visual Studies

Sofia Essén - International Marketing & Visual Studies

Mia Kronberg - Art History International Marketing & Business Administration